Gabrielės Blogas
g-blogas.lt

Kakaviniai espresso sausainiai

2019-07-26

kakaviniaisausainiai

Ei, atrodo, kad prie šio tinklaraščio nebuvau prisėdus visą amžinybę! Bet… Jau geriau po truputį pildyti savo receptų knygą, nei ją apskritai pamiršti, ar ne? Pastaraisiais metais vis grįždavau prie savo jau išbandytų receptų, kurių čia prikaupta visai nemažai. Apleido eksperimentatorės dvasia. :)) Ką daryti?

Norėčiau pažadėti, kad jau tikrai tikrai nedingsiu ir nuo šiol dažnai kelsiu čia receptus, tačiau nenoriu netyčia prisimeluoti. Tikrai galiu tik pažadėti, jog šis tinklaraštis niekur nedings ir retkarčiais atsinaujins mano kepinių atradimais.

Paskutiniu metu mane vis traukia kepti sausainius! Gal dėl to, kad dar labiau traukia juos skanauti :)) Receptų prisirašius į užrašinę turiu kur kas daugiau, nei laiko juos kepti. Tačiauuu vieną, kelis mėnesius laukusį, receptą išmėginau. Man, kaip kavos mėgėjai, jis ypatingas. Tai kakaviniai KAVOS skonio sausainėliai. Galiu užtikrinti, kad atskirų maltos kavos granulių tikrai nesijaučia, nebijokit. Svarbu pasirinkti maltą ESPRESSO kavą, ji daug daug smulkesnė už įprastą. Jei espresso neturite, iš bėdos galite naudoti ir tirpią kavą.

Sausainėliai trapūs, tirpsta burnoje. Net nežinau ar labiau tinka valgyti prie kavos, ar tiesiog su pienu. :)))

Pagaminti juos gana paprasta, tešla tikrai labai lengvai minkosi, nėra lipni. Kaip suprantu, kad sausainėliai pavyktų, tešlą kelis kartus reikia gerai atšaldyti, tačiau apie viską recepte, apačioje…

1 puodelis = 236ml

kakaviniaisausainiai

Reikės:

  • 113g kambario temperatūros sviesto;
  • 1/3 puodelio cukraus;
  • 1/2 a. vanilės ekstrakto;
  • 1 puodelio miltų;
  • 2 v.š. tamsios nesaldintos kakavos miltelių;
  • 1v. maltos espresso kavos granulių;
  • 1g smulkios druskos (labai labai nedaug);
  • Cukraus, arba cukraus pudros pabarstymui.

Miltus, kakavos miltelius, druską, kavą suberiame į vieną dubenį ir gerai išmaišome.

Į didesnį dubenį sudedame minkštą sviestą, vanilę ir cukrų. Elektriniu maišytuvu greitai plakame apie minutę. Greitį sumažiname ir po truputį įplakame sausą miltų mišinį. Kai plakti darosi sunku, suberiame likusį mišinį ir rankomis suminkome vientisą tešlą. Susukame ją į maistinę plėvelę ir pastatome į šaldytuvą valandai.

Kai tešla atšąla, iškočiojame ją, ant pamiltuoto stalviršio, į ploną lakštą. Norima formele išspaudžiame sausainius ir sudedame juos į kepimo popieriumi išklotą skardelę. Skardelę pastatome į šaldymo kamerą pusvalandžiui. Mano kamera mažutė, tai sausainius ant kepimo popieriaus tiesiog dėjau sluoksniais. Vėliau juos lengvai perdėjau į didelę kepimo skardą.

Orkaitę įkaitiname iki 175-180 laipsnių. Sausainius (juos, prieš kepant, galite pabarstyti cukrumi. Aš jau iškepusius barsčiau cukraus pudra) pašauname jau atšaldytus. Kepame apie 15 minučių. Mano sausainiai buvo mažučiai ir ploni, užteko kepti apie 11 minučių.

Iškepusius sausainėlius perkeliame ant grotelių, kad šiluma išgaruotų, o jie patys sutvirtėtų ir taptų trapūs.

Skanaujame gerai atvėsusius.

Skanaus, Gabrielė

Receptą suradau štai čia.

comments powered by Disqus