Gabrielės Blogas
g-blogas.lt

Štolenas su varške

2014-12-02

foto

Šio štoleno receptą prieš keleris metus radau kažkokiame vokiško žurnaliuko, su tv programa, priede. Kiek žinau, tradiciniai Kalėdiniai štolenai gaminami su mielėmis. Šiam, varškiniam, reikėjo kepimo miltelių, o ir pagaminimo principas labai paprastas - viską sudedi į didelį dubenį, rankom suminkai, suformuoji ir kepi. Originaliame recepte į tešlą dar įvyniojama marcipanų masės, aš šį kartą jos nedėjau. O ten reikalingas pistacijas pakeičiau karijų riešutais. Štolenas gaunasi drėgnas, ne per saldus. Nuo tada, kai receptą nusirašiau į savo užrašų knygelę, kepu jau kokį trečią kartą, tik priedus vis pakaitalioju.

Jei norite, kad greičiau iškeptų, formuokite ne vieną didelį, o kelis mažesnius štolenų kepaliukus.

foto

Reikės:

  • 500g miltų;
  • 2a.š. kepimo miltelių;
  • 150g cukraus;
  • 50g citrinų cukatų;
  • 50g razinų;
  • Žiupsnelio druskos;
  • 1v.š. vanilės ekstrakto;
  • 200g kambario temperatūros sviesto;
  • 250g kreminės varškės;
  • 100g smulkintų pekanų/karijų;
  • 2 kiaušinių;
  • Cukraus pudros.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais, cukrumi, druska, cukatais, razinomis ir riešutais. Per vidurį padarome duobutę ir sudedame sviestą, varškę, įmušame kiaušinius ir įpilame vanilės ekstraktą. Rankomis suminkome vientisą tešlą. Suformuojame kepaliuką, dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Kepame 180 laipsnių temperatūroje, 60-70 minučių. Gausiai apibarstome cukraus pudra. Pjaustome atvėsusį.

Skanaus, Gabrielė.

comments powered by Disqus