Gabrielės Blogas
g-blogas.lt

Sausainiai su riešutais ir šokoladu

2014-08-26

foto

Susimąsčiau, kad jau seniai buvau kepusi sausainius, nors juos labai mėgstu. Man tai viena iš patogiausių deserto formų - valgyti netrukdo joks kremas kaip, pavyzdžiui, ant keksiuku, o suvalgius nereikia plauti lėkštelių ir įrankių; jei sausainiai nedideli, tai neverta pergyventi nei dėl per didelės porcijos, nei dėl didelio kalorijų skaičiaus.

Mėgstamiausi mano sausainiai būna traškūs iš išorės ir šiek tiek tąsūs viduje, su lengvu karamelės prieskoniu ir įvairiais priedais. Kai noriu sukurti tokius sausainius, jau žinau ką reikia daryti - baltas cukrus, rudas cukrus, sviestas, kiaušinis ir miltai, kurie pilami tol, kol gaunama norima tešlos konsistencija. Aš tešlą gaminu tokią, kad ją lengvai būtų galima formuoti šaukštu, nereikėtų minkyti ir kočioti, į ją visada įberiu druskos, jog atsvertų sausainių saldumą. Mylimiausias mano priedų variantas - pekano riešutai ir saldainiai ‘Karvutė’, po to seka m&m’s saldainiukai, pieniškas šokoladas ir taip toliau. Šį kartą norėjau išmėginti, sakyčiau, kad visiškai klasikinį derinį - pienišką šokoladą ir lazdyno riešutus. Turbūt net nereikia sakyti, kad mėginimas pavyko :)

foto

Sausainiams reikės:

  • 100g minkšto sviesto;
  • 1/2 a.š. druskos;
  • 1/2 puodelio rudojo cukraus;
  • 1/2 puodelio baltojo cukraus;
  • 1/2 a.š. vanilės pastos;
  • 1 ir 1/2 puodelio persijotų miltų;
  • 1 didelio kiaušinio;
  • 1a.š. kepimo miltelių;
  • 100g pieniško šokolado;
  • 50g lazdyno riešutų.

+

foto

Visus riešutus užpilame verdančiu vandeniu, nukošiame ir kepiname sausoje keptuvoje, kol drėgmė išgaruos, o luobelės pasidarys beveik juodos. Atvėsus, patriname tarp pirštų, kad luobelės nubyrėtų. Nužievintus riešutus susmulkiname ir padaliname į dvi lygias dalis.

Sviestą išplakame su cukrumi, druska, kiaušiniu ir vanile. Įmaišome pusę miltų ir kepimo miltelius. 100g šokolado susmlukiname nedideliais gabalėliais ir įsukame į tešlą kartu su 50g riešutų. Įmaišome likusius miltus.

Kepimo skardą išklojame popieriumi. Šaukštu formuojame sausainius, palikdami tarp jų didelius tarpus, nes kepant išsiplės.

Pašauname į orkaitę įkaitintą iki 190 laipsnių. Kepame, kol visi tolygiai švelniai paruduoja. Atvėsiname skardoje.

Likusius 100g šokolado ištirpiname, aptepame juo po pusę sausainio. Ant šokoladinės dalies, kol nesustingo, užberiame po žiupsnelį riešutų. Pastatome vėsioje vietoje ir palaukiame, kol pilnai atauš.

Skanaus, Gabrielė.

comments powered by Disqus