Gabrielės Blogas
g-blogas.lt

Meduolis su slyvų uogiene

2014-11-13

foto

Turbūt nebuvo nė vienų metų, kai nebandyčiau sumakaluoti tešlos kokiam nors meduoliui. Praeitų metų kepinys buvo nuostabiai drėgnas ir aromatingas, tačiau jau tada norėjau pabandyti melasą, kurios parduotuvėje neradau - dėjau paprastą baltą smulkų cukrų. Šį kartą naudojau tamsų melasos cukrų, kažin kaip gautųs su skystu melasos sirupu… Turbūt jį paliksiu dar kitiems metams.

Antras dalykas, kurį norėjau padaryti, tai pertepti meduolį rūgščia uogiene. Kažkodėl prie meduolio man norėjosi būtent spanguolių, jos man pačios žiemiškiausios ir kalėdiškiausios uogos, bet… šaldytuve puikavosi mano mamos slyvų uogienė. Dėjau ką turėjau, kaip sakoma.

Nežinau kas man šovė į galvą, kai sugalvojau meduolį apglaistyti šokoladu ir papuošti saldainiukais. Mano galva, buvo daug skaniau be jų. Tiesiog jau gavosi sviestas sviestuotas. Neabejoju, kad atsirastų tokių, kurie man prieštarautų ir sakytų, kad šokoladas negali sugadinti nieko, kad kuo saldžiau, tuo geriau, tačiau man prie arbatos daug skaniau buvo sukirsti paprastą gabaliuką meduolio su uogiene. Jei esat tikri smaližiai - apglaistykit, o jei mėgstat gaivesnius, rūgštesnius kepinius - pertepkit ir palikit. Nors cukraus pudros/citrinos sulčių glaistas čia gal būtų idealiausias variantas.

foto

foto

foto

foto

foto

Reikės:

  • 1 puodelio tamsaus melasos cukraus;
  • 1 puodelio natūralaus medaus;
  • 1/3 puodelio riebaus pieno;
  • 100g sviesto;
  • 2 didelių kiaušinių;
  • 1a.š. vanilės pastos;
  • 1a.š. druskos;
  • 1a.š. kepimo miltelių;
  • 1a.š. malto imbiero;
  • 1a.š. prieskonių mišinio meduoliams;
  • 1 ir 1/2 puodelio miltų;
  • Kelių šaukštų slyvų uogienės.

foto

Į didelį dubenį sudedam cukrų, medų, pieną, gabaliukais pjaustytą sviestą ir iki vientisos masės tirpinam ant karštų garų. Gautą masę šiek tiek pravėsinam ir įplakam kiaušinius. Suberiam miltus ir visus prieskonius, užmaišom tešlą. Supilam į paruoštą kepimo formą. Kepame 180-190 laipsnių temperatūroje, kol meduolis iškylą, o į vidų įsmeigtas medinis pagaliukas neapsivelia žalia tešla.

Leidžiame pyragui atvėsti. Perpjauname pusiau ir pertepame uogiene. Kelioms valandoms pastatome į šaldytuvą, vėliau jau galime skanauti.

foto

Skanaus, Gabrielė.

comments powered by Disqus