Gabrielės Blogas
g-blogas.lt

Kūčiukai

2013-12-06

kuciukai

O gal šližikai ar prėskučiai? Kaip Jūs juos vadinat? :)

Maniškiams kūčiukams nereikia nei kiaušinių, nei jokio pieno, tačiau skonio atžvilgiu jie visai nenusileidžia sotesniems variantams. Kūčiukai gaunasi minkštutėliai, o kad tokie išliktų ir kitą dieną, reikia juos sandariai uždaryti dėžutėje, arba užrišti plastikiniame maišelyje. Jei paliksite atviroje vazoje, po kelių dienų apdžius ir pasidarys traškūs.

Pastebėjau, kad mano receptas beveik identiškas Mukatano, tik aš naudoju sausas mieles, o aguonas prieš tai nuplikau verdančiu vandeniu, kad nesijaustų kartumo. Šiaip jau, man šie prėskučiai nuostabūs, kepiau ir kepsiu pagal tą patį receptą.

Reikės:

  • 260g miltų;
  • Nedidelio žiupsnelio druskos;
  • 2v.š. saulėgrąžų arba rapsų aliejaus;
  • 7g sausų mielių mitelių;
  • 130ml šilto vandens;
  • 50g cukraus;
  • 2 v.š. aguonų.

Aguonas užpilame verdančiu vandeniu, paliekame kelias minutes pravėsti, o tada supilame į arbatos sietelį, kad skystis nutekėtų. Mieles sumaišome su cukrumi ir užpilame šiltu vandeniu. Paliekame kamabrio temperatūroje apie 10 minučių, kad viskas suputotų, tada įmaišome aguonas ir aliejų. Suberiame visus miltus ir žiupsnelį druskos. Rankomis minkome tešlą apie 10-15 minučių, padedame į lengvai riebalais pateptą dubenį ir apdengiame maistine plėvele. Po valandos, kai tešla gerokai pakyla, rankomis formuojame mažojo piršto storio dešreles, pjaustome mažyčiais gabalėliais (nes kepant išsipūs) ir dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.

Jei orkaitė turi tokią funkciją, nustatome, kad keptų tik iš viršaus ir įkaitiname iki 200 laipsnių. Jei orkaitė tokios funkcijos neturi, arba yra dujinė - kepame kūčiukus 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai paruduos.

Skanaus!

Gabrielė

comments powered by Disqus