Gabrielės Blogas
g-blogas.lt

Grietininis obuolių pyragas

2014-09-30

foto

Neseniai skaičiau apie vienos blogger’ės pirmąjį obuolių pyragą ir atsiminiau saviškį! Paauglystėje jį kepdavau kokius du kartus per savaitę, toks jis man buvo paprastai paruošiamas ir nepaprastai skanus. Kažkada teko nakvoti pas mano darugės tetą - kol visos plepėjome, ji pjaustė obuolius ir ruošėsi kepti pyragą. Kai paragavom, aikčiojom koks jis minkštutis ir skanus, o tada paprašėme recepto. Patį pirmą kartą šį pyragą kepėme dviese, su drauge, jos namuose. Nuo tada prasidėjo nenutrūkstamas to paties recepto naudojimas visomis progomis ir be progų :) Kai išsikrausčiau iš tėvų namų ir tapau visiškai savarankiška, galėjau pradėti kepti įvairesnius pyragus, nes pati kontroliavau savo pirkinių sąrašą, nereikėjo prašyti nei produktų, nei pinigų jiems įsigyti. Taip įsismarkavau išbandyti kažką naujo, kad šis obuolių pyragas taip ir pasiliko kažkur giliai atminty. Kaip džiaugiuosi, kad pagaliau jį vėl iškepiau. Nei vieno savo pyrago taip gerai nejaučiu ir nepažįstu, kaip grietininio obuolių. Man jis labai gardus, ypač su ledais.

Jei obuolių luobelės labai kietos, geriau jas nulupkite. Aš šį pyragą kepu su naminiais rudeniniais obuoliais, kurie turi minkštutes plonas odeles, todėl beveik niekada to nedarau.

Naudoju 26cm skersmens tortinę.

Reikės:

  • 4 kiaušinių;
  • 1 stiklinės grietinės;
  • 1 stiklinės cukraus;
  • 1 stiklinės miltų;
  • žiupsnelio druskos;
  • 1a.š. vanilės ekstrakto;
  • 2a.š. kepimo miltelių;
  • Obuolių pagal skonį (naminių, su minkštesnėmis odelėmis).

Grietinę išplakame su cukrumi, vanile ir kiaušinių tryniais, įmaišome miltus, druską ir kepimo miltelius. Obuolius išdarinėjame ir supjaustome skiltelėmis, įmaišome į tešlą. Baltymus standžiai išplakame ir atsargiai, iš lėto įsukame į tešlą, kol pasidarys puri. Visą masę sukrečiame į kepimo formą, išklotą sviestiniu popieriumi. Kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, kol į vidurį įkištas medinis smeigtukas, ištraukus, liks švarus ir neapsivėlęs tešla.

Skanaus, Gabrielė.

comments powered by Disqus