Gabrielės Blogas
g-blogas.lt

Mielinis vyniotinis

2014-11-28

foto

Labai norėjau išsikepti du vyniotinius. Vieną su riešutiniu įdaru, o kitą su aguonomis. Šovė į galvą mintis, kad galiu pagaminti vieną tešlą, ją padalinti į dvi dalis ir įvynioti skirtingai. Pamaniau, kad jei abu sulipinsiu vienoje skardelėje, gausis labai skanus ir įdomiai atrodantis pyragas. Neklydau. Prapjovus, manęs laukė labai viliojantis vaizdas. :)

Tešlos receptą radau Daivos Trečiokaitės knygoje ‘Kvepiantys’, tik nepyliau romo, naudojau sausas mieles milteliais. Įdarus, galima sakyti, suimprovizavau. Net nežinau, kuris iš jų man patiko labiau. Aguonų įdaras labai įprasto skonio, o riešutinis primena marcipanų masę. Pyragas drėgnas ir minkštutis.

foto

Tešlai reikės:

  • 300g miltų;
  • 100ml pieno;
  • Pakelio sausų mielių;
  • Druskos;
  • 50g cukraus;
  • 1 kiaušinio;
  • 40g sviesto.

Miltus sumaišome su žiupsneliu druskos, cukrumi ir mielėmis. Pieną užkaitiname su sviestu, kol jis ištirps, pravėsus - supilame ant miltų mišinio. Mušame kiaušinį ir užminkome tešlą. Jei labai limpa prie rankų, įminkome 1-2 šaukštus miltų. Tešlą apdengiame maistine plėvele ir paliekame šiltoje vietoje, kol padvigubės.

Įdarams reikės:

  • 150ml pieno;
  • 50g cukraus;
  • 2v.š. medaus;
  • 2v.š. brendžio;
  • Žiupsnelio cinamono;
  • 1a.š. vanilės ekstrakto;
  • 40g sviesto.

+

  • 100g maltų aguonų;
  • Saujelės razinų;
  • Kelių šaukštų maltų džiūvesėlių.

+

  • 100g maltų migdolų;
  • Kelių šaukštų džiūvesėlių.

Aptepimui:

  • 1 nedidelio kiaušinio;
  • Šlakelio pieno.

Pieną, cukrų, medų, brendį, cinamoną, vanilę ir sviestą užkaitiname puodelyje. Pusę masės užpilame ant aguonų ir razinų, o likusią pusę ant maltų migdolų. Į abu įdarus, kad šiek tiek sutirštėtų, įmaišome po kelis šaukštus maltų džiūvėsių.

Iškilusią tešlą perminkome, padaliname į dvi dalis ir iškočiojame plonus stačiakampius. Ant abiejų užtepame po skirtingą įdarą ir susukame vyniotinius. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi, arba patepame sviestu ir pamiltuojame. Į vidų glaudžiai sudedame abu vyniotinius. Aptepame kiaušinio ir pieno plakiniu. Viršų subadome šakute ir pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepame apie valandą. Prapjauname tik pilnai atvėsusį.

foto

Skanaus, Gabrielė.

comments powered by Disqus