Gabrielės Blogas
g-blogas.lt

Obuolių duona

2014-09-23

foto

Man nereikia jokios progos, kad iškepčiau pyragą. Nereikia net savaitgalio. Kepu, kai internete randu patinkantį receptą, arba ieškau idėjų knygose, žurnaluose, senuose užrašuose, jei užsimanau ko nors ypatingo. Nors desertus gaminu dažnai, laimė, man nereikia pusryčiams, pietums ir vakarienei valgyti vien saldumynų - artimiausi draugai gyvena maždaug penkiolikos kilometrų spinduliu nuo mano namų (kai kurie net arčiau!). Užtenka parašyti sms žinute ir žinau, kad tuoj visi susitiksime mano svetainėje. Geriausia draugė pas mane paplepėti užsuka net po ilgos dienos, prieš pat miegą. Tada išsiverdame arbatos ir pasižiūrime australų The Bachelor, suvalgome kokį saldėsį, o kai atsisveikiname - iškart miegoti.

Šį kartą nusprendžiau susitvarkyti savo išsaugotas nuorodas į receptus. Jų tiek daug, kad jau pati nesusigaudžiau ką ir kada gaminau. Akys užkliuvo už jau senokai pastebėtos obuolilų duonelės. Šaldytuve puikavosi visi reikalingi produktai, o pintinėlėje buvo likę keli paskutiniai obuoliai iš tėvų sodo, kurie jau prašėsi būti sukepti, arba sudoroti kaip nors kitaip. Užtrukau gal 10 minučių, kol paruošiau tešlą ir pašoviau į orkaitę kepti. Vėliau įsipyliau stiklinę pieno ir paragavau. Skanu. Mielai pavaišinsiu svečius, kurie trumpam užbėgs atsipūsti po dienos darbų. Rytoj, jei tik sugalvosiu, vakare vėl ką nors iškepsiu, o savaitgalį savo močiutei jau pažadėjau tortą. Šiaip sau, be progos. Tiesiog dienai pagardinti.

1 puodelis 236ml

foto

Reikės:

  • 2 puodelių miltų;
  • 1 a.š. kepimo miltelių;
  • Žiupsnelio druskos;
  • 3/4 puodelio cukraus (naudojau rudąjį);
  • 1 a.š. prieskonių allspice (galite naudoti cinamono, imbiero, gvazdikėlių ir muskato mišinį);
  • 1/2 puodelio kambario temperatūros sviesto, arba margarino;
  • 2 didelių obuolių;
  • 2 paplaktų kiaušinių;
  • 1/4 puodelio pieno.

Miltus sumaišome su druska, cukrumi ir prieskoniais. Šakute, iki drėgnų trupinių, įtriname sviestą. Obuolius nulupame, išdarinėjame ir supjaustome kubeliais, įmaišome į miltų mišinį. Supilame pieną ir paplaktus kiaušinius. Viską išsukame iki vientisos masės ir sukrečiame į pailgą, kepimo popieriumi išklotą formą.

Kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie valandą. Iškepusią duonelę penkias minutes paliekame skardoje, vėliau išimame ir paliekame galutinai atvėsti kambario temperatūroje.

foto

Skanaus, Gabrielė.

recepto šaltinis

comments powered by Disqus