Gabrielės Blogas
g-blogas.lt

Germanas su aguonomis

2013-07-13

Sample title

Tikriausiai daugelis pamenat, kad kažkada ir pas jus buvo užklydęs puodelis Vatikano duonos/Germano raugo su instrukcijomis kaip jį išauginti į skanų pyragą. Prisipažinkit, kiek iš jūsų tą marmalą išpylė? Klausiu, nes ir pati taip padariau, kai jis pateko į mano rankas pirmąjį kartą. Tada man buvo gal kokie septyneri, buvau per daug išsiblaškiusi, kad ne tik šunį grįžusi iš mokyklos išvesčiau į lauką, bet dar ir kažkokį raugą prižiūrėčiau. Iš tiesų, tai prašiau Mamos, kad man padėtų… ir padarytų viską už mane. O ji atsisakė. Beliko išplauti puodelį ir grąžinti jį šeimininkui.

Sample title

Kitą kartą šį džiaugsmą į namus parsinešė Sesė. Aš jau buvau išaugusi į didžią namų kepėją, o ji užėmė garbingą ragautojos vietą, todėl labai nustebau, kad nusprendė imtis šio projekto. Aš ramiai laukiau rezultato ir nesitikėjau, kad gausis kažkas ypatingo. Kai paragavau, supratau, kad jos iškeptas Germanas, kuris gal buvo antras mano Sesers kepinys jos gyvenime, yra skanesnis už daugelį mano pyragų, keptų kiekvieną savaitgalį. Viduje man buvo dėl to nemenkai apmaudu, todėl nepaprašiau, kad ji šiek tiek raugo atidėtų ir man. Taip šis receptas iškeliavo į kitus namus, o pas mus nesugrįžo. Na ir kvaila buvau.

Kai pamačiau šį stebuklą Širšių lizde ir dar su instrukcijomis kaip pačiai jį užsiraugti, iškart receptą išsisaugojau ir jau plojau rankytėmis kaip bus skanu. Jis nuostabus be jokių priedų, tikrai tikrai. Net nežinau kodėl sugalvojau įmaišyti aguonų, tačiau jos čia taip pat labai dera, į kepimo formos dugną dar ir skaldytų migdolų pribarsčiau. O kaip minėjo Vilma, galite įdėti ir savo mylimų priedų: šokolado gabalėlių, džiovintų vaisių, riešutų, kelis šaukštus uogienės… Pieną patariu naudoti pilno riebumo, o geriausiai - šviežią ir nepasterizuotą, taip raugas išbujos visu savo gražumu :) Geriau nenaudokite metalinių įrankių ir indų, rinkitės molinius, medinius ar plastikinius.

Raugui: * 1 puodelio miltų; * 1 puodelio cukraus; * 1 puodelio pieno.

Pirmam užmaišymui: * 1 puodelio miltų; * 1 puodelio cukraus; * 1 puodelio pieno.

Antram užmaišymui: * 1 puodelio miltų; * 1 puodelio cukraus; * 1 puodelio pieno.

Trečiam užmaišymui: * 3 kiaušinių; * 1 puodelio augalinio aliejaus; * 2 puodelių miltų; * 2a.š. vanilinio cukraus; * 2a.š. kepimo miltelių; * 1 žiupsnelio druskos; * 6v.š. nuplikytų ir sumaltų aguonų.

Raugui skirtus produktus sumaišome kartu, uždengiame švariu rankšluostėliu ir pastatome šiltai pastovėti per naktį. Artimiausias keturias dienas raugą lengvai pamaišome ir paliekame stovėti kaip buvo. Penktą dieną tešlą pamaitiname pirmam užmaišymui skirtais produktais ir uždengę toliau laikome šiltai. Šeštą, septintą, aštuntą ir devintą dienomis raugą tik pamaišome. Dešimtą dieną jį vėl pamaitiname ir atsidedame du puodelius tešlos - vieną pasiliekame sau, kitą įteikiame geriausiam draugui. Į dubenį sudedame trečiam užmaišymui skirtus produktus, suplakame iki vientisos masės ir išsukame kartu su likusiu kepimui raugu. Tešlą supilame į paruoštą kepimo formą ir pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Maniškis Germanas kepė visą valandą.

Skanaus!

Gabrielė

comments powered by Disqus