Gabrielės Blogas
g-blogas.lt

Šokoladinis vyniotinis su grietinėle

2014-08-14

foto

Purus ir minkštutis vyniotinis. Sunku buvo duoti kokį nors pavadinimą, kuris tiksliai jį apibūdintų, nes ko tik šiame skanėste nėra. Dėjau ir maltų riešutų, ir maskarponės, ir aguonų, apie nuostabų šokoladinį glaistą apskritai būtų gėda neužsiminti. Papuošiau pirktiniais morengiukais ir braškėmis. Jei galėčiau ką nors pakeisti, tai kitą kartą įdėčiau daugiau aguonų, nes šaukšto mažoka, jų beveik nesijautė.

Naudojau 39x33cm skersmens kepimo skardą.

foto

Biskvitui reikės:

  • 4v.š. miltų;
  • 5v.š. maltų migdolų;
  • 2v.š. kakavos miltelių;
  • 4 didelių (xxl) kiaušinių;
  • Žiupsnelio druskos;
  • 1/2 puodelio cukraus.

  • žiupsnelio cukraus pudros.

Miltus sumaišome su maltais riešutais ir kakavos milteliais. Į didelį dubenį įmušame du pilnus kiaušinius ir du trynius (likusius baltymus pastatome į šaldytuvą), supilame cukrų ir elektriniu plakikliu, dideliu greičiu masę maišome tol, kol padvigubės, bus šviesiai gelsvos spalvos ir labai puri (man prireikė 5 minučių). Į plakinį, patogia mentele, įsukame miltų mišinį. Likusius du baltymus standžiai suplakame su žiupsneliu druskos ir įmaišome į tešlą. Viską suverčiame į kepimo popieriumi išklotą plačią skardą ir pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 170 laipsnių. Kepame apie 15 minučių. Dar karštą biskvitą, viršutiniu jo sluoksniu, užverčiame ant švaraus, cukraus pudra pabarstyto, kepimo popieriaus lapo. (Apatinį kepimo popierių, ant kurio kepė biskvitas, nulupame.) Susukame biskvitą į vyniotinį (su visu kepimo popieriumi) ir paliekame atvėsti. Per tą laiką pasiruošiame vyniotinio kremą.

Kremui reikės:

  • 250g kambario temperatūros maskarponės;
  • 160g riebios šaltos grietinėlės;
  • 1v.š. aguonų;
  • 1/4 puodelio cukraus;
  • 1a.š. vanilės ekstrakto.

Aguonas užplikiname verdančiu vandeniu ir atidedame.

Maskarponę išplakame su cukrumi ir vanile.

Grietinėlę paplakame, kol gausiai suputoja, sudedame paruoštą maskarponę ir toliau plakame iki purios, standžios masės.

Aguonas nupilame, pamalame ir įmaišome į grietinėlės kremą. Padedame šaltai.

Glaistui reikės:

  • 100g pieniško šokolado;
  • 80ml riebios grietinėlės;
  • 1,5v.š. sviesto;
  • 1,5v.š. cukraus sirupo.

Šokoladą sulaužome mažais gabaliukais, užpilame grietinėle, cukraus sirupu ir įdedame šaukštą sviesto. Maišant, ant garų tirpiname, kol gausime vientisą masę. Ją paliekame atvėsti.

Surenkame vyniotinį

Susuktą atšalusį biskvitą išvyniojame ant stalo. Ant viršaus paskleidžiame ir išlyginame grietinėlės kremą. Atsargiai, lėtai susukame vyniotinį (tik be popieriaus!). Apglaistome jau atvėsusiu, sutirštėti spėjusiu šokolado kremu.

Jei šokolado glaistas nespėjo pilnai atvėsti, tai jį ir vyniotinį pastatykite į šaldytuvą. Glaistykit tik tirštu kremu, kad vyniotinis gražiai juo pasidengtų.

foto

Skanaus, Gabrielė.

biskvito recepto idėja

šokoladinio glaisto idėja iš čia

comments powered by Disqus