Gabrielės Blogas
g-blogas.lt

Pyragas 'Angelo ašaros'

2014-08-15

foto

Apie šį pyragą jau buvau girdėjusi prieš kelerius metus, tačiau tuo metu man jis atrodė visai neypatingas, jo ašaros manęs nesugraudino ir nepapirko. Tiesa, ir į pavadinimą žiūrėjau kiek pašaipiai, receptas man atrodė per paprastas, kad gautų tokį gražų angelišką pavadinimą. O štai dabar, kai kepinys ant bangos, labai parūpo ir man jį iškepti. Paskutiniu metu Facebook grupėje ‘Gaminam, skanaujam’ šis pyragas yra kažkokia manija, pamišimas. Kasdien jį kepa bent kelios moterys, o vėliau visos aikčioja ir pasakoja koks jis nuostabus, tai kaip gi galėjau atsispirti?

Pyragas išties fantastiškas! Skonis labai paprastas, bet ryškus ir varškinis, su niekuo nesupainiosi, aišku, kas dominuoja. Pagrindas gavosi trapus, o varškės masė ne per saldi ir drėgna. Gabaliuką sulapnojau greitai ir godžiai. Vienas iš skaniausių mano vasaros kepinių. Drąsiai traukiu į mėgstamiausių sąrašą.

Tiesa, aš naudojau kiek didesnę kepimo formą nei įprasta, tačiau mažesnės ir nesirinkčiau, nenorėčiau nei storesnio trapaus pagrindo, nei didesnio suflė sluoksnio. Ir nežinau kodėl, tačiau mano pyragas pravirko nelabai gausiai ir šviesiomis ašaromis, nors puslapyje, kur radau receptą, ašaros atrodo sodriai gintarinės spalvos. Gal dar kam nors taip nutiko? Turit spėjimų? Ir apskritai, man kvailelei, tie lašiukai kažkokia magija…

Naudojau 26cm skersmens tortinę.

foto

Pagrindui reikės:

  • 1 stkl. miltų;
  • 1 a.š. kepimo miltelių;
  • 80g kambario temperatūros sviesto;
  • 2 v.š. cukraus;
  • 1 nedidelio kiaušinio;
  • Žiupsnelio druskos.

Varškės masei reikės:

  • 500g riebios varškės;
  • 0,5 stkl. cukraus;
  • 3 kiaušinių trynių;
  • 1v.š. manų kruopų;
  • 1a.š. vanilės ekstrakto;
  • 100g riebios grietinės.

Suflė reikės:

  • 3 kiaušinių baltymų;
  • 4v.š. cukraus pudros.

Pasiruošiame pyrago pagrindą. Tortinę išklojame kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Sviestą išsukame su cukrumi ir druska, įplakame kiaušinį. Suberiame pusę miltų ir kepimo miltelius, išmaišome. Suberiame likusius miltus ir išminkome vientisą tešlą. Ją dedame į kepimo formą ir pirštais suformuojame, suplojame ploną pyrago pagrindą. Pastatome į šaldytuvą pusvalandžiui.

Varškę sumaišome su cukrumi, vanile, kiaušinių tryniais, grietine ir manais paeiliui. Suverčiame ir išlyginame ant atšalusio pyrago pagrindo. Pašauname į orkaitę ir kepame maždaug 35-40 minučių.

Baltymus standžiai išplakame su cukraus pudra ir tolygiai paskirstome ant ką tik iškepto karšto pyrago. Pašauname į orkaitę ir dar kepame apie 10 minučių, kol suflė tolygiai gražiai paruduoja. Paliekame atvėsti orkaitėje, galutinai atšaldome šaldytuve.

Skanaus, Gabrielė.

naudojausi receptu

comments powered by Disqus