Gabrielės Blogas
g-blogas.lt

Kanelės

2015-04-10

Photo

Aš labai mėgstu kaneles. Labai. Esu ragavusi pirktų įvairiose kepyklėlėse, tačiau vistiek man skaniausios buvo iš ‘Biržų duonos’, kurių galima įsigyti prekybos centruose. Tokių mažyčių, vos kelių kąsnelių.

Visada norėjau išsikepti kanelių namuose, tačiau neturėjau formelių, o ir įsigyti neprisiruošdavau. Prieš kelias dienas, silikoninę formą, kuri skirta mažytėms kanelėms, pastebėjau Pelenės parodoje. Pagriebiau už 10 eurų. Maniškiai pyragėliai gavosi tikrai gardūs, gal net geresni negu ‘Biržų duonos’.

Skaičiau ir nagrinėjau ne vieną receptą, labai nustebau, kad vieni prieštarauja kitiems. Tiek daug skirtingos informacijos. Vienur tešlą nurodo brandinti bent parą, kitur - kelias valandas. Vienur kaneles reikia valgyti iškart iškepus, kitur palaikyti bent šešias valandas šaldytuve, ir taip toliau. Daug kur rašė, kad procesas sudėtingas, dalino patarimus ir smulkias instrukcijas. Man pasirodė, kad visai nesvarbi tiksli pieno temperatūra, kad vietoj cukraus pudros puikiai tiks paprastas baltas cukrus. Žodžiu, viską gaminau paprastai, be didelio pasiruošimo, tiesiog daug skaitytų receptų sudėjau į vieną. Gavosi nerealūs. Ir skanesni, kai pastovi šaldytuve.

Tiems kas dar tokių negirdėjo, tai yra prancūziški pyragaičiai, su karamelizuota plutele ir kreminiu vidumi. Verti nuodėmės.

Reikės:

  • Pusės litro pieno;
  • 50g sviesto;
  • 2 kiaušinių;
  • 2 kiaušinių trynių;
  • 100g miltų;
  • 250g cukraus;
  • 2v.š. balto romo;
  • Kelių lašelių vanilės esencijos;
  • Žiupsnelio druskos;
  • Trupučio rudojo cukraus.

Pieną ir sviestą sudedam į vieną puodą, užverdam. Nukeliam nuo kaitros ir paliekam pravėsti.

Miltus sumaišome su cukrumi ir druska. Atidedam.

Kiaušinius ir papildomus trynius suplakam plakikliu. Į kiaušinių masę įmaišome miltų ir cukraus mišinį, tada, po truputį, pilame pravėsusį pieną. Sukame rankiniu plakikliu, kad nebūtų jokių gumuliukų. Gausime labai skystą tešlą. Gal kiek skystesnę, nei lietiniams.

Pačioje pabaigoje įmaišome romą ir vanilę. Dubenį apdengiame maistine plėvele ir per naktį paliekame šaldytuve.

Kitą dieną, į kanelių formeles įberiame truputį rudojo cukraus (jei formelės metalinės, dar patepame sviestu) ir užpildome jas permaišyta tešla (patogiausia tešlą permaišyti piltuvėlyje su snapeliu, ar arbatinuke).

Pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 230 laipsnių. Kepame 10-15 minučių, tada sumažiname temperatūrą iki 180 laipsnių ir dar kepame 45 minutes, kol viršus paruduoja.

Nieko tokio, kad kepdamos, kunkuliuodamos kanelės šiek tik išlipa iš formelių, išėmus iš orkaitės, jos sugrįžta į savo vietas. Jei labai norite šito išvengti, tešlą pilkite ne iki pat viršaus.

Iškepusias kaneles atšaldome šaldytuve.

Su meile, Gabrielė

comments powered by Disqus