Gabrielės Blogas
g-blogas.lt

Plikyta duona

2014-08-07

foto

Nors ši duona mielinė, tačiau aš jos beveik neminkau - vistiek puikiai iškyla ir būna minkštutė. Susitaupo laiko, viskas labai paprasta. Galima nors ir kas vakarą išsikepti, keisti priedus. Tinka ne vien kmynai, nebijokite įberti saulėgrąžų, aguonų, riešutų, džiovintų daržovių…

Reikės:

  • 350ml verdančio vandens;
  • Apie 400g miltų (jei miltai rupesni, naudokite apie 350g);
  • 1v.š cukraus;
  • 1v.š. kmynų;
  • 10g sausų mielių;
  • Žiupsnelio druskos;
  • 1v.š. aliejaus.

Pusę miltų sumaišome su druska ir užpilame visu verdančiu vandeniu. Išsukame iki vientisos masės. Paliekame atvėsti.

Mieles sumaišome su cukrumi ir užpilame šaukštu vos vos šilto vandens.

Kai plikyti miltai atvėsta, į vidų sudedame mielių mišinį ir įminkome likusius miltus bei kmynus.

Vis dar lipnią tešlą perkeliame į aliejumi pateptą dubenį, uždengiame maistine plėvele ir paliekame valandai, kambario temperatūroje.

Kepimo skardą išklojame sviestiniu popieriumi. Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Iškilusią tešlą atsargiai išverčiame ant paruoštos skardos ir rankomis suformuojame kepaliuko formos rutulį. Šauname į orkaitę ir kepame maždaug pusvalandį.

Skanaus, Gabrielė.

comments powered by Disqus